Ud og tal med medarbejderne, n√•r du vil skabe forandringer! Nysgerrighed er din ven ūüĒé

Forandringsledere, der vil lykkes, skal skabe f√¶lles fodslag. Det er h√•rdt arbejde og sker ikke bag skrivebordet. Du skal ud og v√¶re detektiv i eget univers, og s√• skal du s√łrge for at kommunikere tydeligt og rettidigt. Og sidst men ikke mindst curle for personalet og hj√¶lpe dem til at f√• indsigt i hinandens arbejde – p√• tv√¶rs af de afdelinger, der er involveret i dit forbedringsprojekt.

Hvis du vil gennemf√łre en forbedring, som eksempelvis at skabe bedre sammenh√¶ng for borgere og patienter, er det f√łrst og fremmest vigtigt, at erkende at en forbedring er en forandring, og at forandringen ikke kan gennemf√łres uden h√•rdt systematisk arbejde. Hvis du vil lykkes, er noget af det vigtigste at skabe f√¶lles fodslag mod m√•let med forandringen. Alle skal v√¶re enige om, hvilken vej der skal g√•s- og mod hvilket m√•l. S√• er der gode chancer for, at din forandring bliver en succes.

Lyt til Else Smith i podcasten Sundhedsvisioner, hvor hun fortæller, hvordan hun i mange år skrev forslag til forandringer, men nu kan se, at en forandring skal ske med indblik i konteksten.

Ganske ofte viser det sig, at den besluttede forandring ikke er helt i ‘sync’ med medarbejdernes virkelighed. Det kan v√¶re, at forandringen ikke l√¶ngere er relevant, fordi den faktisk er overh√¶let af virkeligheden, men det kan ogs√• v√¶re, at beslutningen er taget p√• et for spinkelt grundlag og fx af politiske strategiske √•rsager. Der kan v√¶re mange andre √•rsager, men pointen er, at det bliver un√łdigt besv√¶rligt at gennemf√łre forandringen, hvis der ikke arbejdes grundigt med fundamentet.

Detektivarbejde skaber et gedigent grundlag for det fælles fodslag

Hvis din forandring skal f√• godt fodf√¶ste, er det bedste du kan g√łre, at g√• ud og se, hvad der foreg√•r i din organisation og tale med dem, der er frontlinjemedarbejdere. Og det skal g√łres med en √•ben og nysgerrig tilgang – du skal v√¶re detektiv i din egen organisation. Fort√¶l personalet hvad du vil √¶ndre og sp√łrg, om de er enige i, at det er en vigtig forbedring. Sp√łrg ogs√•, hvad de mener er vigtigt for dig at vide, for at kunne gennemf√łre den √łnskede forbedring. Og om de har ideer og input til dit arbejde.

Lyt til medarbejderne uden forudindtagethed og s√¶t ikke sp√łrgsm√•lstegn ved den m√•de, de oplever virkeligheden p√•. Den viden du henter i ‘virkeligheden’, skal du bruge til at finpudse din indsats. V√¶rdifuld viden kan komme ad de s√¶reste veje.

Nysgerrighed er din vigtigste ‘ven’

Det er ikke sikkert, det er nemt for dig at v√¶re nysgerrig. √Ügte nysgerrighed er en sv√¶r ‘ven’ at danse med, n√•r man arbejder i en 0-fejls-kultur, hvor nysgerrighed kan opfattes som at v√¶re uvidende og inkompetent. Men nysgerrighed er at v√¶re √•ben og villig til at l√¶re, og nysgerrighed skaber tillid, fordi den du er nysgerrig p√• f√łler sig set og h√łrt. En nysgerrig, fordomsfri ledelsesstil underst√łtter en medarbejderkultur, der bygger p√• tillid og vidensdeling.

Du skal tage kommunikationen i organisationen meget seri√łst, hvis din forbedring skal blive en succes

Det er en stor opgave at s√łrge for, at alle har den viden, der skal til, for at handle probleml√łsende og i den rigtige retning. Du skal hele tiden sp√łrge dig selv, om du f√•r kommunikeret ofte nok, og om du har s√łrget for, at alle har korrekt og rettidig viden. Du skal ogs√• s√łrge for, at medarbejderne har indsigt i deres kollegaers arbejde, at relationerne mellem medarbejderne er solide. Ikke kun i eget team eller afdeling. Alle afdelinger skal have indsigt i hinandens arbejde, for at forst√• den andel de selv har i forbedringen. Det er vigtigt at forst√•, hvilken del af ens opgavel√łsning, der er vigtigt for n√¶ste led, fx n√•r det g√¶lder at skabe sammenh√¶ng for borgere og patienter.

Forandringen klar til start

N√•r alle har en f√¶lles forst√•else af mening og m√•l, og det f√¶lles fodslag er skabt, er I n√•et til at iv√¶rks√¶tte nye m√•der at arbejde p√•, designet til at skabe den √łnskede forbedring. Det er kr√¶vende, og i det arbejde er det vigtigt at tilliden mellem ledelse og personale er til stede. Den har du skabt et godt fundament for ved at v√¶re nysgerrig.

Forbedringsmodellen, som anvendes flere steder til at skabe forbedringer på kliniknært niveau, er en god metode til at udvikle nye måder at arbejde på med afsæt i en fælles indsigt.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.