Ud og tal med medarbejderne, n√•r du vil skabe forandringer! Nysgerrighed er din ven ūüĒé

Forandringsledere, der vil lykkes, skal skabe f√¶lles fodslag. Det er h√•rdt arbejde og sker ikke bag skrivebordet. Du skal ud og v√¶re detektiv i eget univers, og s√• skal du s√łrge for at kommunikere tydeligt og rettidigt. Og sidst men ikke mindst curle for personalet og hj√¶lpe dem til at f√• indsigt i hinandens arbejde – p√• tv√¶rs af de afdelinger, der er involveret i dit forbedringsprojekt.

ūüďěHvis du √łnsker hj√¶lp, er du velkommen til at kontakte mig p√• +45 26287065.

Hvis du vil gennemf√łre en forbedring, som eksempelvis at skabe bedre sammenh√¶ng for borgere og patienter, er det f√łrst og fremmest vigtigt, at erkende at en forbedring er en forandring, og at forandringen ikke kan gennemf√łres uden h√•rdt systematisk arbejde. Hvis du vil lykkes, er noget af det vigtigste at skabe f√¶lles fodslag mod m√•let med forandringen. Alle skal v√¶re enige om, hvilken vej der skal g√•s- og mod hvilket m√•l. S√• er der gode chancer for, at din forandring bliver en succes.

Else Smith_Line Gade_podcasten_Sundhedsvisioner_ny

Lyt til Else Smith i podcasten Sundhedsvisioner, hvor hun fortæller, hvordan hun i mange år skrev forslag til forandringer, men nu kan se, at en forandring skal ske med indblik i konteksten.
Mange forandringer, der skal lede til forbedringer, besluttes fra toppen og måske af politiske årsager og skal helst effektueres med det samme

Ganske ofte viser det sig, at den besluttede forandring ikke er helt i ‘sync’ med medarbejdernes virkelighed. Det kan v√¶re, at forandringen ikke l√¶ngere er relevant, fordi den faktisk er overh√¶let af virkeligheden, men det kan ogs√• v√¶re, at beslutningen er taget p√• et for spinkelt grundlag og fx af politiske strategiske √•rsager. Der kan v√¶re mange andre √•rsager, men pointen er, at det bliver un√łdigt besv√¶rligt at gennemf√łre forandringen, hvis der ikke arbejdes grundigt med fundamentet.

Detektivarbejde skaber et gedigent grundlag for det fælles fodslag

Hvis din forandring skal f√• godt fodf√¶ste, er det bedste du kan g√łre, at g√• ud og se, hvad der foreg√•r i din organisation og tale med dem, der er frontlinjemedarbejdere. Og det skal g√łres med en √•ben og nysgerrig tilgang – du skal v√¶re detektiv i din egen organisation. Fort√¶l personalet hvad du vil √¶ndre og sp√łrg, om de er enige i, at det er en vigtig forbedring. Sp√łrg ogs√•, hvad de mener er vigtigt for dig at vide, for at kunne gennemf√łre den √łnskede forbedring. Og om de har ideer og input til dit arbejde.

Lyt til medarbejderne uden forudindtagethed og s√¶t ikke sp√łrgsm√•lstegn ved den m√•de, de oplever virkeligheden p√•. Den viden du henter i ‘virkeligheden’, skal du bruge til at finpudse din indsats. V√¶rdifuld viden kan komme ad de s√¶reste veje.

Nysgerrighed er din vigtigste ‘ven’

Det er ikke sikkert, det er nemt for dig at v√¶re nysgerrig. √Ügte nysgerrighed er en sv√¶r ‘ven’ at danse med, n√•r man arbejder i en 0-fejls-kultur, hvor nysgerrighed kan opfattes som at v√¶re uvidende og inkompetent. Men nysgerrighed er at v√¶re √•ben og villig til at l√¶re, og nysgerrighed skaber tillid, fordi den du er nysgerrig p√• f√łler sig set og h√łrt. En nysgerrig, fordomsfri ledelsesstil underst√łtter en medarbejderkultur, der bygger p√• tillid og vidensdeling.

Du skal tage kommunikationen i organisationen meget seri√łst, hvis din forbedring skal blive en succes

Det er en stor opgave at s√łrge for, at alle har den viden, der skal til, for at handle probleml√łsende og i den rigtige retning. Du skal hele tiden sp√łrge dig selv, om du f√•r kommunikeret ofte nok, og om du har s√łrget for, at alle har korrekt og rettidig viden. Du skal ogs√• s√łrge for, at medarbejderne har indsigt i deres kollegaers arbejde, at relationerne mellem medarbejderne er solide. Ikke kun i eget team eller afdeling. Alle afdelinger skal have indsigt i hinandens arbejde, for at forst√• den andel de selv har i forbedringen. Det er vigtigt at forst√•, hvilken del af ens opgavel√łsning, der er vigtigt for n√¶ste led, fx n√•r det g√¶lder at skabe sammenh√¶ng for borgere og patienter.

Forandringen klar til start

N√•r alle har en f√¶lles forst√•else af mening og m√•l, og det f√¶lles fodslag er skabt, er I n√•et til at iv√¶rks√¶tte nye m√•der at arbejde p√•, designet til at skabe den √łnskede forbedring. Det er kr√¶vende, og i det arbejde er det vigtigt at tilliden mellem ledelse og personale er til stede. Den har du skabt et godt fundament for ved at v√¶re nysgerrig.

Forbedringsmodellen, som anvendes flere steder i det offentlige sundhedsvæsen til at skabe forbedringer på kliniknært niveau, er en god metode til at udvikle nye måder at arbejde på med afsæt i en fælles indsigt.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.