Dagsprogram for en pårørende til Parkinsonpatient

Hvordan ser hverdagen ud for en pårørende til en Parkinsonsyg mand, der bor hjemme?

Det kan du få et indblik i her. Måske kan du bruge casen i dit arbejde  Du kan også få hjælp af mig til arbejdet.

I min familie var vi pårørende til en gammel far med Parkinson. Han døde i juni 2017, men denne dagbog fra en pårørende, min mor, er stadig aktuel.

Pårørende er en stærk ressource, men de skal have den hjælp, der skal til, så de ikke selv også bliver en patient

Det var hårdt for min mor, selv om han fik hjemmepleje mange gange i løbet af dagen. Hun er ti år yngre end min far var og har selv haft kræft, det er dog længe siden. Hun er meget ressourcestærk. Hun dyrker motion og har interesser.

Mens min far levede, mærkede jeg ofte, at hun var stresset og ind i mellem også frustreret. Pårørende er en stærk ressource, men de skal have den hjælp, der skal til, så de ikke selv også bliver en patient. Om min mor fik nok hjælp, det skal jeg ikke være dommer over. Men jeg kan godt forstå, hun var stresset, når jeg ser denne dag.

Som et eksperiment bad jeg hende om at skrive ned, hvordan hendes dag som pårørende så ud. Se bare her, hvad en tilfældig tirsdag bød på:

Dagbog fra en pårørende til Parkinson:

 • Kl. 7 Piller til far, min stomi og bad.
 • Kl. 8 Morgenmad til mig, en rolig stund.
 • Kl. 8.30 Hjemmehjælp, må hjælpe lidt, da der kun er en, som ikke er vant til det.
 • Kl. 8.45 Kommer nr 2, som ikke er vant til at komme her.
 • Kl. 8.55 Ringer til vores læge ang. kateder og besked fra sygehuset.
 • Kl. 9 Går på nettet for at bestille bleer, det fungerer af forskellige grunde ikke, så jeg må ringe for hjælp. Må afbryde bestillingen pga morgenmad til far. Ender med at bestille pr telefon, da det ikke fungerer. I alt vel en god times arbejde. Piller. Veninde ringer.
  Herefter gør jeg mig i stand, drikker kaffe og tager på biblioteket for at aflevere en bog (bøde), lidt indkøb. Veninde ringer.
 • Kl. 12.30 Frokost og oprydning i køkken, SMS med veninde ang aftaler.
 • Kl. 13 Ringer til kommunen vedr ble-bevilling, får ikke kontakt. Piller. Børster fars tænder.
 • Kl.14 Kommer hjemmehjælpere og hjælper far i seng. Ringer til Movia. ang. problemer med Flextrafik. Lægger besked.
 • Kl. 14-16 Helt fri til at slappe af og læse til litteratur-gruppen.
 • Kl. 16 Eftermiddagsmad til far. Piller.
 • Kl. 16-17 En rolig stund.
 • Kl. 17 Begynder på aftensmad.
 • Kl. 19 Piller. Børster fars tænder. Oprydning. Taler med børn. Far kalder et par gange vedr. siddeproblemer.
 • Kl. 21 Hjemmehjælpere hjælper far i seng. TV og WF i sofaen

👉🏻 Vil du have hjælp?

Ring +45 2628 7065 eller skriv til info@sundhedskommunikation.com

One thought on “Dagsprogram for en pårørende til Parkinsonpatient

Comments are closed.