#3 Sundhedsvisioner er udkommet: Ansvarshavende chefredaktør på Dagens Medicin, Nicolai Döllner, ønsker sig mindre rockwool og mere kommunikation uden akademiske forbehold.

I denne episode af Sundhedsvisioner skal du møde Nicolai Döllner, der er ansvarshavende chefredaktør på Dagens Medicin.

Chefredaktøren er naturligvis kritisk over for sundhedsvæsenet og leverer her en kærlig revsen af både system og væsenets evne til at kommunikere – men han leverer også gode råd og betragtninger, som du kan tage med dig. Hør også, hvorfor Nicolai Döllnerer er så fascineret af sundhedsstoffet og hvorfor læger skal udfordres.

Den største sag i 20 år

Styrelsen for Patientsikkerhed har været på manges læber i sundhedsvæsenet i den seneste tid, og Nicolai Döllner mener, det er den største sag i de 20 år, han har været i gamet. Også HPV-sagen kommer på banen som et eksempel på, at sundhedsvæsenet har svært ved at møde danskerne i øjenhøjde. Chefredaktøren synes, lægerne skal give slip på de akademiske forbehold og komme danskerne i møde med kommunikation, som de kan forstå, og ikke rynke på næsen af populistisk formidling.

Kommunikationsfolk isolerer lægerne med rockwool

Sundhedsvæsenet har ansat mange kommunikationsfolk, men det ser chefredaktøren ikke som løsningen på at få sundhedsansatte til at kommunikere bedre – tværtimod oplever han, at der er kommet rockwool mellem pressen og sundhedsvæsenet, fordi kommunikationsfolkene primært betjener afsenderen og ikke altid er skarpe til at se, hvad der er væsentligt for modtageren. Han mener, man bør give fri adgang for pressen til at kontakte de ansatte på hospitalerne. Den direkte kontakt, der ikke går via et teflon-mellemled, er der, hvor der er let adgang, og kommunikationen bliver renest.

Væk med de akademiske forbehold

Chefredaktøren oplever, at læger ikke bryder sig om at kommunikere i følelser og synes det er svært at se, hvordan man kan hjælpe dem til at gøre det. Læger kan bedst lide at kommunikere til andre læger eller intellektuelle. Men, som han påpeger, er det jo med følelser, man rammer den brede befolkning. Sagen om HPV-kampagnen er et godt eksempel på, at danskerne har flyttet sig til et sted, som sundhedsvæsenet ikke har haft øje for. Det bør sundhedsvæsenet blive meget mere bevidste om. Da Calmette-vaccinen i sin tid blev lanceret, var der ikke nogen, der stillede spørgsmål ved den, men det har ændret sig. Danskerne gør ikke længere bare, som der bliver sagt, men forholder sig kritisk og undersøger eksempelvis, hvad bivirkningerne ved en behandling er.

Chefredaktør, der vrider sig

Journalister skal jo også mærke, hvordan det kan blive lidt ubehageligt at blive interviewet, og derfor skal du til sidst høre Nicolai Döllner komme på glatis – når værten Line Gade udfordrer ham til at fortælle om sig selv som privat person.

Bridrag, anmeld og følg med

Podcasten Sundhedsvisioner udgives af Sundhedskommunikation.com – Kommunikationsbureau for sundhedsvæsnet og dets interessenter. Det er Line Gade, der er vært. Line Gade er også ejer og rådgiver i Sundhedskommunikation.

Mød Sundhedsvisioner på facebook.com/sundhedsvisioner. Mød Sundhedskommunikation på facebook.com/sundhedskommunikation og sundhedskommunikation.com Du er altid velkommen til at bidrage med debat og mening, og du er også velkommen til at anmelde podcasten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.