Når stewardesserne ser skræmte og stressede ud, bliver vi utrygge. Det bliver vi også, når lægen gør.

Forleden hørte jeg en kræftpatient sige: ”Man bruger meget energi på at se efter, hvordan den, der henter en i venterummet, ser ud og agerer. Man lægger mærke til små signaler, som man ellers ikke ville lægge mærke til.” Vi kender det fra fx flyveturen. Hvis der sker noget skræmmende, begynder vi straks at lægge mærke til stewardessernes måde at agere på. For hvis de er bange, er der grund til at være bange. Det et blot et eksempel på, hvor meget man skal være bevist om, hvad man udstråler og kommunikerer.

Jeg husker tydeligt den dag, jeg fik en kræftdiagnose. Da jeg satte mig på stolen i venteværelset, var jeg sikker på, at alt var, som det skulle være. Men da sygeplejersken kom ud i venteværelset og tog mig omsorgsfuldt i hånden, for at føre mig ind til lægens dom, var jeg helt sikker på, at det ikke var. Line Gade

 

Din evne til at nå dine brugere afhænger i høj grad af, hvordan du kommunikerer. Mange patienterne fortæller, at de synes personalet er venlige og rare, men at de ikke rigtigt hører, hvad de siger. Og det, der fungerer for patienterne, bliver ikke altid anerkendt af sundhedspersonalet.

Det er ikke nok at tage et kursus i ”Den svære samtale”. Du skal i gang med at se på dig selv som et kommunikerende væsen og tage det alvorligt. Og den glædelige nyhed er, at det ikke behøver at være svært! Når du bliver mere bevidst om dig selv og dine kommunikative muligheder, vil du opleve, at du får lettere adgang til vigtig viden fra patienterne og at patienterne gør, hvad du siger og tager den medicin, de får ordineret. For nu forstår de hvorfor. Du vil også undgå konflikter, fordi patienterne kan mærke du lytter og spørger til dem på en anerkendende og ressourcegivende måde.

Book et møde med Sundhedskommunikation – så kan vi sammen se på, hvad der skal til for, at du og dine kollegaer bliver bevidste kommunikatører.

Ring +45 26287065 eller skriv til info@sundhedskommunikation.com

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.