Drop evidensen og lyt til patienten ;-)


Tagged: , , , , , ,

Nå! Det fik dig op af stolen? Det er en strammet overskrift, for jeg mener naturligvis ikke, at evidensen skal droppes. Jeg mener blot, at når det gælder kommunikationen mellem læge og patient, kan det være en stor fordel at sundhedsprofessionelle lægger den videnskabelige tankegang lidt på hylden, og i stedet er åben, lyttende, anerkendende og nysgerrig på sin patient.

Folkesundhedsindsatsen foregĂĄr i medierne – især pĂĄ de sociale

Eksempelvis mener jeg, at det etablerede sundhedsvæsen bør være mere til stede i medierne og oplyse, debattere og vise mere tydelig interesse for det alternative behandlingssystem. Det er dejligt at Læger formidler er på banen i denne artikel fra Berlingske i dag, der sætter fokus på fuldstændig hæmningsløs og uetisk markedsføring fra en alternativ behandler, men jeg savner generelt, at se flere sundhedspersoner kommunikere og debattere sagligt med patienterne uden at fordømme. Og aller helst på de sociale medier, hvor debatten i forhold til det alternative er næsten uimodsagt.

Danskerne har ikke  blind tillid til lægerne og slet ikke i fremtiden

Tillid mellem læge og patient er vigtig og er ikke længere automatisk. Nutidens og fremtidens patienter udfordrer fagligheden og menneskesynet i det etablerede sundhedsvæsen, og det er derfor vigtigere end nogen sinde, at sundhedsfaglige er tydelige i debatten – pĂĄ anerkendende rummelig vis. Den manglende interesse og anerkendelse af det alternative, kan betyde mindre tillid mellem patient og læge/behandler. Det kan eksempelvis og meget tænkeligt betyde, at patienten simpelthen holder det hemmeligt, hvis de indtager alternativ medicin og med min ikkekliniske indsigt, tænker jeg, at det har betydning for den behandling, det konventionelle giver patienterne og ogsĂĄ kan have fatale konsekvenser. Jeg savner, at se flere sundhedspersoner debattere ĂĄbent. BĂĄde de offentlige instanser og læger, sygeplejersker mv vil gavne patienterne ved at træde mere tydeligt ind pĂĄ den boldgade.

To be evident, or not to be

Alternativ eller komplementær behandling er nemlig noget, som danskerne er storforbrugere af, og nĂĄr det etablerede system er sĂĄ sparsomt pĂĄ banen, skal danskerne selv navigere i et ureguleret marked. Jeg ser, at det etablerede sundhedsvæsen mest kritiserer det alternative for ikke at have bevis for effekt. At alternative behandlinger ikke er tilstrækkeligt undersøgt, er ikke nødvendigvis det samme som, at det ikke virker. At sĂĄ mange danskere bruger det alternative er vel ogsĂĄ en slags bevis? I øvrigt er det ikke alt i det etablerede sundhedsvæsen, som der er evidens for – eksempelvis er der ikke bevis for at øredræn virker, og det er ellers anvendt i stor stil. Jeg er ikke ude i at diskutere evidens og videnskabelige undersøgelser, men jeg vil gerne diskutere, hvorfor det er vigtigt, at flere fra sundhedsvæsnet blander sig i debatten. BĂĄde i aviser, pĂĄ Sociale medier og i radio og TV. Kun ved at være der, hvor danskerne er, kan danskerne aka patienterne fĂĄ et mere nuanceret billede, de kan tage mere nuanceret stilling til.

Vil du have hjælp til at blive bedre til at debattere, optræde i medier eller på anden vis være mere synlig? Se min ydelse Bliv mere synlig og se mere om VIP spin eller ring 2628 7065, så taler vi om dine behov.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.