Heldigvis forlod jeg Folkemødet netop som himlen åbnede sig over Bornholm. Pyha. Min glæde over solskinsøens årlige møde mellem mennesker, der vil gøre en forskel i verden, er hver gang en dejlig anledning til små bobler af begejstring i maven.
I år var jeg især rundt og høre debatter inden for healthtech, etik og data. Især en debat syntes jeg var rigtig spændende. Temaet var: Kan kunstig intelligens gøre sundhedsvæsenet mere effektivt og give patienter bedre behandling? Overskriften var egentlig lidt misvisende og var heldigvis ikke præmissen for den debat, der udspillede sig. Den lød: ‘Robot eller læge: Hvor går grænsen for kunstig intelligens?’, og var arrangeret af Effector og Dansk Industri.
Set fra min stol er det ikke Robot ELLER læge men i stedet Robot OG læge.

Samarbejde mellem industri og sundhedsvæsen skal være bedre og mere fleksibelt
Helga Scultz fra Yngre Læger mente, at det var vigtigt, at de lægestuderende i højere grad blev undervist i innovation, hvilket jeg er enig i er vigtigt, og at der bliver sat fut under. Men integration af ny teknologi skal gå hurtigere allerede nu og vi skal se på, hvordan vi kan gøre det nemmere at afprøve og anvende nye opfindelser. Især når opfindelsen er en app, giver det ikke mening, at den skal testes på samme måde som andre teknologier, som eksempelvis er invasive.
Anne-Marie Axø Gerdes, der er formand for Etisk råd og klinikchef på Rigshospitalet, mente, at sundhedsvæsenet i høj grad allerede brugte mange gode techmuligheder til at forbedre kvaliteten, men det var deltagerne fra industrien ikke helt enige i.
Især en meget engageret Jacob Høy Berthelsen fra firmaet Enversion, kunne liste den ene spændende mulighed og opfindelse op efter den anden, og efterlyste et bedre samarbejde mellem industri og sundhedsvæsen.
Udfordringen for sundhedsvæsenet er, at man helst først tager behandlinger i brug, når de er gennemtestede. Det er betryggende, men det er problematisk i forhold til at tage teknologi i brug, som er kendetegnet ved at udvikle sig med stor hastighed.
Beskrivelse af eventen, taget fra Folkemødeprogrammet:
Kunstig intelligens giver os nye muligheder inden for sundhed. Muligheder, som kan være svære at tro på – og stole på. For hvor meget kunstig intelligens kan vi egentlig tillade os i det danske sundhedsvæsen? Vi tager et kig på de danske erfaringer – både set fra sundhedsvæsenet og fra virksomhederne bag løsningerne. Derudover tager vi de etiske briller på og spørger: Hvor går grænsen for kunstig intelligens? Få er imod, at Danmark skal udvikle kunstig intelligens på en etisk og ansvarlig måde. Men går det an på sundhedsområdet, når markedet drives af konkurrence? Og hvilke aktører skal drive udviklingen af kunstig intelligens i sundhedsvæsenet?
Sids men ikke mindst får du lige et stemningsbillede fra et hjørne af Folkemødet.
