Forebyggelse fremmer folkesundheden, men det er alt for svært for os at få mulighed for eksempelvis træning, hvis vi er syge.

Skriv din mail i denne boks. Så får du mit nyhedsbrev fremover!

Folkesundhedslov – YES! 🙌🏻

I går bragte Politiken et debatindlæg af Karin Friis Bach, fmd. for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Debatindlæggets essens er efter min mening prisværdig. Vi skal i gang med at forebygge, at vi bliver syge. Alt for mange liv går tabt, fordi det sunde valg ikke er det nemme valg. Fordi mennesker med en eller flere af de store folkesygdomme ikke får de rette tilbud om rehabilitering, så deres livskvalitet kan forbedres og sygdommen holdes stangen, og fordi forebyggelsesindsatsen ikke har stor nok effekt.

Jeg spurgte forleden lungesyge på Facebook, om de havde mulighed for at træne og blive rehabiliteret i deres kommune. En stor del fortalte, deres læge havde frarådet dem at træne. En anden del fortalte, at de aldrig havde fået tilbudt noget. Træning er mest effektiv, hvis de skal leve bedre med deres sygdom, så det var ‘interessant’ læsning. Det er bare ikke godt nok!

Det er helt alment kendt, at der i øjeblikket kommer flere og flere mennesker med mange diagnoser (multisyge) og hvis liv er udfordrende, fordi de har KOL, hjertesygdomme, diabetes eller cancer. Vi lever længere, og vi lever for usundt, og det er ikke nemt nok at gøre andet.

I min podcast Sundhedsvisioner har jeg gennem tiden interviewet nogle stykker, der brænder for forebyggelse. Jeg deler viden. Så du kan trygt lytte til de nedenstående eksempler og alle de andre mange afsnit, de er stadig værd at lytte til, selv om de måtte have et års tid på bagen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.