Ny podcast: Lægen, som gik ned med stress

Coronapandemien lægger aktuelt et stort pres på lægerne, som både skal arbejde ekstra, håndtere helt nye måder at arbejde på og samtidig bekæmpe en hidtil ukendt sygdom. Det er ikke urealistisk at forestille sig, at vi vil se læger kollapse på stribe eller søge andre græsgange, når pandemien er overstået og hverdagen vender tilbage. Flere undersøgelser, gennemført de seneste år, peger på at læger bliver mere og mere stressede. I denne episode skal du møde en af dem.

En januaraften i 2016 i januar var det blevet nok for lægen Morten Saksø. Han gik simpelthen ned med stress, et stresskolaps som også resulterede i selvmordstanker. Forud for den aften var der gået en lang periode med hovedpine, hjertebanken og hukommelsesbesvær. Kroppen havde længe prøvet at fortælle ham, at hun skulle træde ud af det hysterisk hurtigt kørende hamsterhjul, han løb i, men den option var ikke mulig for den pligtopfyldende læge, som tænkte, at hans tilstand var normal og at alle andre også havde det sådan. Ud over at være læge var Morten Saksø også på vej til at få barn nummer to med sin hustru. Men forholdet var presset, for Morten havde længe ikke opført sig som han plejede. Den januaraften blev starten på en lang personlig og eksistentiel rejse, hvor Morten har lært sig selv bedre at kende. 

historisk og kulturel lægerolle i opbrud

Læger er, kulturelt og historisk set, dem, der står forrest og styrer skibet gennem stormen. Men Morten Saksø mener, at flere læger fremover vil ønske en bedre work-life balance og at den kultur, som hersker er under forandring. Han peger også på, at der er for lidt fokus på det psykiske arbejdsmiljø og at der mangler redskaber og planer for, hvordan man håndterer at læger bliver hjulpet godt igennem et stresskollaps og tilbage til at være en fuldt funktionel medarbejder.

Flere undersøgelser viser, at lægers arbejdspres er voldsomt

Se Yngre Lægers store undersøgelse fra 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.