Blog

Den nye direktør for Sundhedsstyrelsens sundhedsvisioner

Du kan lytte til hele interviewet med den nye direktør for Sundhedsstyrelsen, Jonas Egebart, i din podcast app. Det er episode 25.

I klippet herover taler Jonas om, at han mener, vi skal tale mere om, hvad niveauet skal være for, hvad det offentlige sundhedsvæsen kan tilbyde.

Og om, at der er for mange gode ideer og erfaringer, som gode mennesker rundt omkring i vores sundhedsvæsen prøver af, som viser værdi for både samfundsøkonomi og patienter, som ikke bliver implementeret bredt nok – for alle.

Find mere om podcasten Sundhedsvisioner her

Ny podcast: Topleder med bløde værdier og skarp kant. Interview med Morten Ziebell, vicedirektør på Sjællands Universitets Hospital

I denne dugfriske episode af podcasten Sundhedsvisoner, møder du Morten Ziebell, der er lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital. Han er tidligere ledende overlæge på hjerne- og neurokirurgisk… Read more “Ny podcast: Topleder med bløde værdier og skarp kant. Interview med Morten Ziebell, vicedirektør på Sjællands Universitets Hospital”

En enormt erfaren Jesper Fisker som formand for regeringens nye Sundheds-strukturkommission

Jeg forstår godt, Jesper Fisker er inddraget i arbejdet med at skabe #fremtidens #sundhedsvæsen. Ham ville jeg også bejle til, hvis jeg var i regeringen.

Jeg har tidligere haft den ære at interviewe ham til podcasten Sundhedsvisioner.

Jesper Fisker har erfaring med sig fra departementer, Sundhedsstyrelsen, Slotsholmen og flere kommuner.

Det gør ham til en herre med øje for mange nuancer. 

Lyt til det langtidsholdbare interview og høst hans erfaringer. Det er episode 27.

Få skræddersyet jeres Temadag

Har I brug for inspiration og konkret hjælp til den næste temadag?

Line Gade og Anne Meiniche har udviklet og afprøvet et koncept for en temadag/event, som tager udgangspunkt i jeres konkrete hverdag og får hele personalet i spil. I får også patienten, borgeren og den pårørendes mening og ideer som inspiration.

Vi hjælper jer til at finde frem til indhold – og så tager vi over

Guldminen uden guldgravere

I fredags ringede hun derfor til afdelingen og sagde, at nu havde hun et anfald igen. Der var gået mere end et år siden sidst. Sygeplejersken, som tog telefonen, havde ikke hørt om en åben indlæggelse og mente, at min mor skulle omkring akutmodtagelsen. ‘Så vi kan finde ud af, hvad du fejler´, sagde hun.

Til det kunne min mor med panik i stemmen fortælle, at hun under ingen omstændigheder ville omkring akutmodtagelsen, og at hun udemærket vidste, hvad hun fejlede, og hvad der kunne hjælpe. Der blev stille i den anden ende af telefonen. Der blev tænkt. Og heldigvis kom sygeplejersken til fornuft og lod min mor komme direkte til afdelingen.
Men det er jo et fint eksempel på, at en patient faktisk beder om at spare ressourcer for systemet og sig selv. Men har svært ved at trænge igennem.

40 sekunders bedre indlevelse og kommunikation med patienten giver bedre kvalitet

How 40 Seconds of Compassion Could Save a Life
| Stephen Trzeciak | TEDxPenn
Vi taler meget om både et presset sundhedsvæsen og om, at vi gerne vil blive bedre til at kommunikere med patienterne.

Her er en læge, som, via sin videnskabelige tilgang og egne personlige oplevelser, fortæller, hvordan han både oplever og ved der er evidens for, at en større grad af indlevelse og kommunikation med patienten giver en bedre kvalitet for både patienten og ham selv som læge.

Sådan øger vi børn og unges mentale trivsel. Ny episode af Sundhedsvisioner

Alt for mange børn og unge lider for længe og unødigt, fordi opsporing og forebyggelse af mentale helbredsproblemer er usystematisk og utilstrækkelig og indsatserne, der skal hjælpe dem, er spredte og usammenhængende. Det er noget man nu ved, da der er lavet to store grundige undersøgelser på området, som du kan høre om i dagens episode af Sundhedsvisioner.
Jeg har en voksen søn, som fik en diagnose, da han var 8 år. Han har gået på to specialskoler, først en, som han blev henvist til og et par år senere på en skole, som han først kom til, da jeg tog sagen i egen hånd og ikke længere lod ’systemet’ bestemme. Det kan jeg fortælle nærmere om ved en anden lejlighed, men jeg nævner det, fordi det var startskuddet til, at jeg begyndte at handle selv. Indtil da havde jeg blind tillid til systemet, men den slap op.

NY! 🎧 Jubilæumspodcast: #50 🏆: Lykken er ikke at eje men at skabe

Ildsjælen børnelægen Morten Schrøder lever efter mottoet: Lykken er ikke at eje, men at være med til at skabe, som han har taget fra Jørgen Utzons far: Åge Utzon. Det er ikke små skibe, han har sat i søen.

Et af skibene er foreningen Børneliv, som otte unge læger startede i 2014. Foreningens frivillige underviser danske børn i krop og sundhed og har i 2021 lanceret Børnelægens Børnetips, som er en række videoer og viden, der giver gode råd til forældre omkring børns sygdomme.

Ny podcast! Sundhedsvisioner: Patienter og forskere skaber unikke medicinske resultater i ligeværdigt samarbejde

I et helt usædvanligt samarbejde med to eksperter, Jacob Sten Petersen og Henrik Christensen, har Danielle Drachmann skabt skelsættende forskningsresultater og en aktiv international patientforening, Ketotic Hypoglycemia International.

Patientforeningen har samlet familier og forskere fra hele verden om en medicinsk artikel, der samler al den nuværende viden om det medicinske mysterium og det har hjulpet patienter til at få anerkendt deres uforklarlige lave blodsukker og dermed endelig givet dem adgang til livsvigtig lægehjælp, udredning og behandling. 

Ny workshop: Fra monolog til dialog

JEG HAR EN NY WORKSHOP, SOM JEG KAN SE, MANGE SÆTTER PRIS PÅ, OG SOM JEG OGSÅ SELV SYNES ER SPÆNDENDE AT FACILITERE. DEN KALDER JEG ‘FRA MONOLOG TIL DIALOG’.
Anbefaling
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Det var mega motiverende og inspirerende at få din analyse af, hvordan DOS også kunne vælge at nå ud til danskerne/vores patienter og beslutningstagere. Der er ingen tvivl om, at vi virkelig kunne sætte et aftryk og skabe endnu mere værdi ved at blive bedre til at kommunikere vores budskaber og bruge sociale medier.

Når du stikker måsen frem, kan du risikere at få smæk

Når du stikker måsen frem, kan du risikere at få smæk, sagde en kendt debattør, Sophie Hermansen, engang til et foredrag. Men når man får smæk, er det ofte, fordi man har fået sat gang i en debat, og det er ikke meningen med debat, at alle er enige. Det er dog ikke altid, det er tilfældet, at smæk er et must for at få omtale og gennemslagskraft. Det kan også blot være, at det man siger ikke bliver sagt så ofte og nyhedsværdien så ligger i det.

Det var, hvad Morten Saksø gjorde, da han lørdag den 8. maj havde en kronik i Berlingeren, som jeg har hjulpet ham med at skrive. Det han har oplevet mest tydelig er, at hans faggruppe har bakket ham op i den lukkede gruppe for læger, som findes på Facebook.

Ny podcast: #47 Fra offentlig leder til topjob i det private. Interview med Anne Mette Fugleholm, direktør ved Diakonissestiftelsen

Anne Mette Fugleholm har været administrerende direktør for det private sundhedstilbud Diakonissestiftelsen siden 2012. Før da var hun topleder i både den offentlige hospitalssektor og i Københavns… Read more “Ny podcast: #47 Fra offentlig leder til topjob i det private. Interview med Anne Mette Fugleholm, direktør ved Diakonissestiftelsen”

Ny podcast med Mads Koch – Om ledelse med patientoplevelser og forbedringer, som initieres af personalet

Patienters oplevelser skal være omdrejningspunktet for ledelse i sundhedsvæsenet og personalet skal selv finde frem til de forbedringer, som de synes er de rigtige. Det skaber motivation. Når ledere taler om nedskæringer og økonomi, er det den sikre vej til demotiverede medarbejdere. Økonomi er i det hele taget noget, som ledere bør løse selv, uden at tale med medarbejderne om det.

Ny podcast: Lægen, som gik ned med stress

Coronapandemien lægger aktuelt et stort pres på lægerne, som både skal arbejde ekstra, håndtere helt nye måder at arbejde på og samtidig bekæmpe en hidtil ukendt sygdom. Det er ikke urealistisk at forestille sig, at vi vil se læger kollapse på stribe eller søge andre græsgange, når pandemien er overstået og hverdagen vender tilbage. Flere undersøgelser, gennemført de seneste år, peger på at læger bliver mere og mere stressede. I denne episode skal du møde en af dem.

Ny podcast! Hvordan bliver danskerne sundere?

Sundhed for folket – eller folkesundhed, er det som dette afsnit af Sundhedsvisioner handler om. Lige nu vokser kløften mellem dem, der lever godt og længe, og dem, der lever kort og ringe – Det skal vi se at få sat en stopper for.
Alt for mange danskere lever for usundt. Vi lever godt nok gennemsnitligt længere, men mange af os lever usundt, og derfor får vi kroniske sygdomme, som både bel
Men hvordan får vi vendt den udvikling?

Ny podcast: #42 Teknologi gi’r tid til empati

Andreas Pihl er læge og vild med teknologi og mener, der skal endnu mere turbo på den digitale udvikling i sundhedsvæsenet, også selv om coronapandemien har medført en eksplosion på området.
I foråret 2020 udgav han debatbogen Dr. Hansen har set sin sidste patient sammen med kollegaen Michael Hejmadi-Pedersen, for at sætte fut i en debat om, hvordan læger kan bruge teknologi klogt og til at få skabt en ny, moderne og bedre relation til patienterne.
Relationen mellem patienter og læger er blevet udfordret gennem de seneste år. Læger bruger for meget værdifuld tid med at sidde bag en skærm. Tid som læger dybest set hellere vil bruge sammen med patienterne og det er både frustrerende for lægerne og for patienterne.
Bruges teknologi som støtte dér, hvor det er nyttigt og gør behandling bedre, kan den være med til at skabe rum og tid til en tættere kontakt med patienterne.

Første gang i Danmark: Over 100 læger er i direkte dialog med over 30.000 danskere på Facebook

Sundhedsansatte kan være i tvivl om, hvorvidt man kan komme i klemme på den ene eller den anden måde, hvis man med egen profil og dermed helt personligt og synligt går i dialog på et socialt medie, som man har gjort i denne facebookgruppe. Her kan du få svar på, hvordan læge Elif Orbe har oplevet det. Hun fik ideen til gruppen og søsatte den i samarbejde med sin kollega Andreas Pihl.
6 uger senere rådgiver mere end 100 læger frivilligt de mere end 30.000 medlemmer af gruppen. Svarene får du i dagens nye episode af Sundhedsvisioner.

Fokus på succes skaber mere succes

Vidste du, at når du har fokus på fejl og mangler, eller arbejder i en ‘brokkekultur’, så har du en markant dårligere chance for at lykkedes med at leve godt og velafbalanceret? Du bliver dårligere til at lære og dårligere til at udvikle dig.

Årsagen findes i vores hjerne. Når vi har fokus på skyld, skam, fejl, mangler osv. vil vores hjerne producere kortisol, som også er kendt som ‘stresshormonet’. Det er kroppen længe om at nedbryde og mennesker med et højt niveau vil grundlæggende fungere dårligere end andre mennesker. 

Når vi har fokus på det, som går godt, vil vores hjerne producere Oxytocin. Det er et lykkehormon og det superfede er, at når vi producerer mere af det, nedbryder det kortisol.

Oxytocin skaber ‘bred båndbredde’ og gør det nemmere for os at lave positive udviklingsspiraler både på arbejdet og i livet generelt. Vi lytter bedre. Vi lærer hurtigere. Vi fungerer grundlæggende bedre.

Det er vigtigt at lære af fejl, men det er lige så vigtigt at lære af succes. Så del dit gyldne øjeblik med en kollega og vær med til at skabe positive spiraler.

God Oxytocin-torsdag!