I Podcasten Sundhedsvisioner får du indblik i Nationalt Genomcenters virke, men også indsigt i Bettina Lundgrens karriere som leder, og hvordan hun som noget nyt, nu er topleder i staten i en særdeles politisk virkelighed, da centret er en styrelse under sundhedsministeriet.
Blog
#56: Fladt hierarki og mandat til personalet. Interview med cheflæge Marie Storkholm
I dagens dugfriske episode af podcasten Sundhedsvisioner møder du cheflæge Marie Storkholm, som med egne ord er ledelsesnørd. I episoden deler hun nogle af sine erfaringer med… Read more “#56: Fladt hierarki og mandat til personalet. Interview med cheflæge Marie Storkholm”
Kommentar til dagens mediefokus på ulighed i sundhed
Jeg er sådan en, der råber højt, når det gælder at opnå bedst mulig behandling! 🗣 Så jeg er en af dem, som kommer forrest i køen… Read more “Kommentar til dagens mediefokus på ulighed i sundhed”
Ny podcast: Topleder med bløde værdier og skarp kant. Interview med Morten Ziebell, vicedirektør på Sjællands Universitets Hospital
I denne dugfriske episode af podcasten Sundhedsvisoner, møder du Morten Ziebell, der er lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital. Han er tidligere ledende overlæge på hjerne- og neurokirurgisk… Read more “Ny podcast: Topleder med bløde værdier og skarp kant. Interview med Morten Ziebell, vicedirektør på Sjællands Universitets Hospital”
En enormt erfaren Jesper Fisker som formand for regeringens nye Sundheds-strukturkommission
Jeg forstår godt, Jesper Fisker er inddraget i arbejdet med at skabe #fremtidens #sundhedsvæsen. Ham ville jeg også bejle til, hvis jeg var i regeringen.
Jeg har tidligere haft den ære at interviewe ham til podcasten Sundhedsvisioner.
Jesper Fisker har erfaring med sig fra departementer, Sundhedsstyrelsen, Slotsholmen og flere kommuner.
Det gør ham til en herre med øje for mange nuancer.
Lyt til det langtidsholdbare interview og høst hans erfaringer. Det er episode 27.
Sådan kan AI og robotteknologi revolutionere fremtidens sundhedsvæsen
af ChatGPT og Line Gade Jeg har fået en ny kollega! Den hedder ChatGPT, og sammen har vi skrevet dette indlæg. Det er en vild teknologi, som… Read more “Sådan kan AI og robotteknologi revolutionere fremtidens sundhedsvæsen”
Få skræddersyet jeres Temadag
Har I brug for inspiration og konkret hjælp til den næste temadag?
Line Gade og Anne Meiniche har udviklet og afprøvet et koncept for en temadag/event, som tager udgangspunkt i jeres konkrete hverdag og får hele personalet i spil. I får også patienten, borgeren og den pårørendes mening og ideer som inspiration.
Vi hjælper jer til at finde frem til indhold – og så tager vi over
Elsker sgu det Folkemøde
Line Gade har været med siden Folkemødets spæde start. Hun har tilrettelagt en lang række debatter, klædt deltagere på til at kunne argumentere og er også moderator og ordstyrer på Folkemødet.
Kage der gik i kage 🧁
I september fejrede en afdeling i Region Sjælland, at der var vedtaget en handleplan, som skulle imødegå problemerne omkring benamputationer, som har været meget omtalt i sommers.… Read more “Kage der gik i kage 🧁”
Tør du spørge om det, du ikke ved?
Det var en af mine første arbejdsdage som pressekonsulent i det hedengangne H:S (Hovedstadens Sygehusfællesskab) Der var møde i kommunikationsteamet og medicinske udtryk føg gennem lokalet. Det… Read more “Tør du spørge om det, du ikke ved?”
Pressemeddelelse: Kortlægning: Nye detaljer om kronikere giver mulighed for at finjustere deres behandling
Det er ikke altid, jeg vælger at lægge pressemeddelelser, jeg har haft fingrene i, på min blog. Men da kronikere, multisygdom, ulighed i sundhed og udvikling af… Read more “Pressemeddelelse: Kortlægning: Nye detaljer om kronikere giver mulighed for at finjustere deres behandling”
Regional #ulighedIsundhed
I dag slår læger alarm i Sundhedspolitisk Tidsskrift: Kæmpe forskel på lungekræft-overlevelsen i regionerne. Det er hårrejsende!Der er en kæmpe skævvridning i Danmark, hvor nogle danskere har… Read more “Regional #ulighedIsundhed”
Vaner, man ikke skal pille 💊 ved?
🤔 Ting man kan undre sig over i sundhedsvæsenet…… (og tænke er spild af mine skattekroner) I min husstand er vi i reparationsalderen. 👴🏻👵Så vi har været… Read more “Vaner, man ikke skal pille 💊 ved?”
Fri fugls dagbog: Den rigtige kjole til den rigtige opgave
En uge hvor en milepæl opnås Line Gades uge bygger op mod et job, hun i flere år har arbejdet målrettet på at få, nemlig rollen som… Read more “Fri fugls dagbog: Den rigtige kjole til den rigtige opgave”
Ny podcast i din app: En samtale med værdi
Husk du kan finde podcasten Sundhedsvisioner på alle podcastplatforme som eksempelvis: Podimo, Apple og Android Samtale mellem to mennesker i hverdagen, vil for det meste være båret… Read more “Ny podcast i din app: En samtale med værdi”
Moderator ved Folkemødet 2022
Lige nu planlægger mange deres deltagelse på Folkemødet i juni. For mig er Folkemødet både en kærlig påmindelse om, at rigtig mange mennesker arbejder på at gøre… Read more “Moderator ved Folkemødet 2022”
Ny podcast: Virusdetektiven, der vil hjælpe verden
Så er der endelig en ny episode af Sundhedsvisioner i din podcastapp. Det er et interview, jeg har ventet med længsel på at lave, med læge, professor… Read more “Ny podcast: Virusdetektiven, der vil hjælpe verden”
Folkemødet er lige om hjørnet
En af de mange oaser, hvor man kan hygge sig og hvile ører og ben ved Folkemødet
Kommunerne følger ikke en lov, som jeg har haft indflydelse på
Rigsrevisionen, et uafhængigt organ under Folketinget, er i dag kommet med en vurdering af, om Social- og Ældreministeriets tilsyn med kommunernes forvaltning af handicapområdet er tilfredsstillende. Det… Read more “Kommunerne følger ikke en lov, som jeg har haft indflydelse på”
ORDSTYRER PÅ FOLKEMØDET 2022
Jeg er ikke gammel tv-vært eller kendt for noget særligt andet end, at jeg ved en frygtelig masse om vores sundhedssektor. 🏥 Måske kan du bruge mig… Read more “ORDSTYRER PÅ FOLKEMØDET 2022”
Mor i psykiatrien
I 1994 fødte jeg en søn. Han var smuk og mild og nem at være mor for. Var i det hele taget en tilfreds baby. Han var… Read more “Mor i psykiatrien”
Guldminen uden guldgravere
I fredags ringede hun derfor til afdelingen og sagde, at nu havde hun et anfald igen. Der var gået mere end et år siden sidst. Sygeplejersken, som tog telefonen, havde ikke hørt om en åben indlæggelse og mente, at min mor skulle omkring akutmodtagelsen. ‘Så vi kan finde ud af, hvad du fejler´, sagde hun.
Til det kunne min mor med panik i stemmen fortælle, at hun under ingen omstændigheder ville omkring akutmodtagelsen, og at hun udemærket vidste, hvad hun fejlede, og hvad der kunne hjælpe. Der blev stille i den anden ende af telefonen. Der blev tænkt. Og heldigvis kom sygeplejersken til fornuft og lod min mor komme direkte til afdelingen.
Men det er jo et fint eksempel på, at en patient faktisk beder om at spare ressourcer for systemet og sig selv. Men har svært ved at trænge igennem.
Jeg havde gjort det samme som dig, sagde pædagogen, mens ingen andre hørte det
Da dagen nærmede sig, hvor han skulle stoppe for at starte på den nye skole, kom en pædagog hen til mig, hev mig til side og sagde: – Jeg havde gjort det samme som dig. Du gør det helt rigtige.
40 sekunders bedre indlevelse og kommunikation med patienten giver bedre kvalitet
How 40 Seconds of Compassion Could Save a Life
| Stephen Trzeciak | TEDxPenn
Vi taler meget om både et presset sundhedsvæsen og om, at vi gerne vil blive bedre til at kommunikere med patienterne.
Her er en læge, som, via sin videnskabelige tilgang og egne personlige oplevelser, fortæller, hvordan han både oplever og ved der er evidens for, at en større grad af indlevelse og kommunikation med patienten giver en bedre kvalitet for både patienten og ham selv som læge.
Mor, der er noget, jeg bliver nødt til at fortælle dig
Fra ‘diagnosebarnet’: Mor, der er noget jeg bliver nødt til at fortælle dig. Jeg har faktisk aldrig haft det særlig godt med, hvordan jeg, og andre, på det autistiske spektrum rigtig ofte blot bliver segregeret fuldstændigt (eller næsten fuldstændigt) i deres barndom og unge teenageår. Det er noget, jeg synes, man bør tage op til debat og forsøge at standse.
Sådan øger vi børn og unges mentale trivsel. Ny episode af Sundhedsvisioner
Alt for mange børn og unge lider for længe og unødigt, fordi opsporing og forebyggelse af mentale helbredsproblemer er usystematisk og utilstrækkelig og indsatserne, der skal hjælpe dem, er spredte og usammenhængende. Det er noget man nu ved, da der er lavet to store grundige undersøgelser på området, som du kan høre om i dagens episode af Sundhedsvisioner.
Jeg har en voksen søn, som fik en diagnose, da han var 8 år. Han har gået på to specialskoler, først en, som han blev henvist til og et par år senere på en skole, som han først kom til, da jeg tog sagen i egen hånd og ikke længere lod ’systemet’ bestemme. Det kan jeg fortælle nærmere om ved en anden lejlighed, men jeg nævner det, fordi det var startskuddet til, at jeg begyndte at handle selv. Indtil da havde jeg blind tillid til systemet, men den slap op.
#51 Fremtidens høreteknologi
Husk, du kan abonnere på podcasten der, hvor du foretrækker at lytte. Brug evt ikonerne her på siden, hvis du er i tvivl. Fremtidens høreteknologi Hver 3.… Read more “#51 Fremtidens høreteknologi”
NY! 🎧 Jubilæumspodcast: #50 🏆: Lykken er ikke at eje men at skabe
Ildsjælen børnelægen Morten Schrøder lever efter mottoet: Lykken er ikke at eje, men at være med til at skabe, som han har taget fra Jørgen Utzons far: Åge Utzon. Det er ikke små skibe, han har sat i søen.
Et af skibene er foreningen Børneliv, som otte unge læger startede i 2014. Foreningens frivillige underviser danske børn i krop og sundhed og har i 2021 lanceret Børnelægens Børnetips, som er en række videoer og viden, der giver gode råd til forældre omkring børns sygdomme.
Ny podcast! Sundhedsvisioner: Patienter og forskere skaber unikke medicinske resultater i ligeværdigt samarbejde
I et helt usædvanligt samarbejde med to eksperter, Jacob Sten Petersen og Henrik Christensen, har Danielle Drachmann skabt skelsættende forskningsresultater og en aktiv international patientforening, Ketotic Hypoglycemia International.
Patientforeningen har samlet familier og forskere fra hele verden om en medicinsk artikel, der samler al den nuværende viden om det medicinske mysterium og det har hjulpet patienter til at få anerkendt deres uforklarlige lave blodsukker og dermed endelig givet dem adgang til livsvigtig lægehjælp, udredning og behandling.
Ny workshop: Fra monolog til dialog
JEG HAR EN NY WORKSHOP, SOM JEG KAN SE, MANGE SÆTTER PRIS PÅ, OG SOM JEG OGSÅ SELV SYNES ER SPÆNDENDE AT FACILITERE. DEN KALDER JEG ‘FRA MONOLOG TIL DIALOG’.
Anbefaling
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Det var mega motiverende og inspirerende at få din analyse af, hvordan DOS også kunne vælge at nå ud til danskerne/vores patienter og beslutningstagere. Der er ingen tvivl om, at vi virkelig kunne sætte et aftryk og skabe endnu mere værdi ved at blive bedre til at kommunikere vores budskaber og bruge sociale medier.
Ny podcastepisode i luften: Stærkere faglighed, kommunikation og sammenhold fra frivilligt lægearbejde på Facebook
I denne nye episode af podcasten Sundhedsvisioner skal du møde tre læger, som besvarer spørgsmål i Facebookgruppen ’Spørg en læge om coronavirus’. Gruppen blev i første omgang… Read more “Ny podcastepisode i luften: Stærkere faglighed, kommunikation og sammenhold fra frivilligt lægearbejde på Facebook”
Når du stikker måsen frem, kan du risikere at få smæk
Når du stikker måsen frem, kan du risikere at få smæk, sagde en kendt debattør, Sophie Hermansen, engang til et foredrag. Men når man får smæk, er det ofte, fordi man har fået sat gang i en debat, og det er ikke meningen med debat, at alle er enige. Det er dog ikke altid, det er tilfældet, at smæk er et must for at få omtale og gennemslagskraft. Det kan også blot være, at det man siger ikke bliver sagt så ofte og nyhedsværdien så ligger i det.
Det var, hvad Morten Saksø gjorde, da han lørdag den 8. maj havde en kronik i Berlingeren, som jeg har hjulpet ham med at skrive. Det han har oplevet mest tydelig er, at hans faggruppe har bakket ham op i den lukkede gruppe for læger, som findes på Facebook.
Ny podcast: #47 Fra offentlig leder til topjob i det private. Interview med Anne Mette Fugleholm, direktør ved Diakonissestiftelsen
Anne Mette Fugleholm har været administrerende direktør for det private sundhedstilbud Diakonissestiftelsen siden 2012. Før da var hun topleder i både den offentlige hospitalssektor og i Københavns… Read more “Ny podcast: #47 Fra offentlig leder til topjob i det private. Interview med Anne Mette Fugleholm, direktør ved Diakonissestiftelsen”
Ny podcast med Mads Koch – Om ledelse med patientoplevelser og forbedringer, som initieres af personalet
Patienters oplevelser skal være omdrejningspunktet for ledelse i sundhedsvæsenet og personalet skal selv finde frem til de forbedringer, som de synes er de rigtige. Det skaber motivation. Når ledere taler om nedskæringer og økonomi, er det den sikre vej til demotiverede medarbejdere. Økonomi er i det hele taget noget, som ledere bør løse selv, uden at tale med medarbejderne om det.
Vores trang til at vide stiller krav til lægerollen
Patienter finder frem til ny forskning og tager det med til lægen. Det giver læger mulighed for at indtage en ny rolle, hvor de hjælper patienterne med… Read more “Vores trang til at vide stiller krav til lægerollen”
Ny podcast: Lægen, som gik ned med stress
Coronapandemien lægger aktuelt et stort pres på lægerne, som både skal arbejde ekstra, håndtere helt nye måder at arbejde på og samtidig bekæmpe en hidtil ukendt sygdom. Det er ikke urealistisk at forestille sig, at vi vil se læger kollapse på stribe eller søge andre græsgange, når pandemien er overstået og hverdagen vender tilbage. Flere undersøgelser, gennemført de seneste år, peger på at læger bliver mere og mere stressede. I denne episode skal du møde en af dem.
Ny podcast! Hvordan bliver danskerne sundere?
Sundhed for folket – eller folkesundhed, er det som dette afsnit af Sundhedsvisioner handler om. Lige nu vokser kløften mellem dem, der lever godt og længe, og dem, der lever kort og ringe – Det skal vi se at få sat en stopper for.
Alt for mange danskere lever for usundt. Vi lever godt nok gennemsnitligt længere, men mange af os lever usundt, og derfor får vi kroniske sygdomme, som både bel
Men hvordan får vi vendt den udvikling?
Ny podcast: Anne Meiniche – en uudnyttet patientressource
Mød en stor uudnyttet ressource. Anne Meiniche, en professionel patient, en erfaringsekspert og en stærk stemme. Hun kan fortælle, hvordan det er at ligge i respirator, og hvordan det er at skaffe en toiletforhøjer mellem jul og nytår. Hun har tidligere udgivet bestselleren ‘To kaffe og en staveplade’, og i 2023 Det ser fint ud på røntgen.
Den dag jeg blev opereret for brystkræft
En meget tidlig morgen, en sensommerdag i midten af september, gik jeg ind ad døren på Hørsholm Hospital for at blive opereret. Nu skulle kræftknuden fjernes, det… Read more “Den dag jeg blev opereret for brystkræft”
Den dag jeg indså, at livet har en horisont
Jeg sad og så på lægen. Hun havde lige sagt det. At jeg havde kræft. Og alt blod forsvandt fra min krop. Eller sådan føltes det. Jeg måtte ned at ligge. Omgivelserne forsvandt, og det eneste jeg hørte var ordet kræft. Jeg skulle dø!
Forebyggelse fremmer folkesundheden, men det er alt for svært for os at få mulighed for eksempelvis træning, hvis vi er syge.
Skriv din mail i denne boks. Så får du mit nyhedsbrev fremover! Folkesundhedslov – YES! 🙌🏻 I går bragte Politiken et debatindlæg af Karin Friis Bach, fmd.… Read more “Forebyggelse fremmer folkesundheden, men det er alt for svært for os at få mulighed for eksempelvis træning, hvis vi er syge.”
Ny podcast: #42 Teknologi gi’r tid til empati
Andreas Pihl er læge og vild med teknologi og mener, der skal endnu mere turbo på den digitale udvikling i sundhedsvæsenet, også selv om coronapandemien har medført en eksplosion på området.
I foråret 2020 udgav han debatbogen Dr. Hansen har set sin sidste patient sammen med kollegaen Michael Hejmadi-Pedersen, for at sætte fut i en debat om, hvordan læger kan bruge teknologi klogt og til at få skabt en ny, moderne og bedre relation til patienterne.
Relationen mellem patienter og læger er blevet udfordret gennem de seneste år. Læger bruger for meget værdifuld tid med at sidde bag en skærm. Tid som læger dybest set hellere vil bruge sammen med patienterne og det er både frustrerende for lægerne og for patienterne.
Bruges teknologi som støtte dér, hvor det er nyttigt og gør behandling bedre, kan den være med til at skabe rum og tid til en tættere kontakt med patienterne.
#41 Blomstrende innovation i sundhedssektor – hvad skal der til?
Hvad skal der til for at innovation og teknologi kan blomstre i sundhedssektoren? Hvordan får vi etableret samarbejder mellem ingeniør og læge og måske sågar kokken og… Read more “#41 Blomstrende innovation i sundhedssektor – hvad skal der til?”
En fredagsgave i en særlig tid 🎁
Som en god ven af Sundhedskommunikation, får du rabat på en ny bog, der udkommer i dag. Podcasten Sundhedsvisioner bliver brugt som eksempel på god faglig formidling på… Read more “En fredagsgave i en særlig tid 🎁”
Første gang i Danmark: Over 100 læger er i direkte dialog med over 30.000 danskere på Facebook
Sundhedsansatte kan være i tvivl om, hvorvidt man kan komme i klemme på den ene eller den anden måde, hvis man med egen profil og dermed helt personligt og synligt går i dialog på et socialt medie, som man har gjort i denne facebookgruppe. Her kan du få svar på, hvordan læge Elif Orbe har oplevet det. Hun fik ideen til gruppen og søsatte den i samarbejde med sin kollega Andreas Pihl.
6 uger senere rådgiver mere end 100 læger frivilligt de mere end 30.000 medlemmer af gruppen. Svarene får du i dagens nye episode af Sundhedsvisioner.
Ny podcast: Hun har revolutioneret behandlingen af hjerneskadede
Birgitte Forchhammer er bedst kendt som ‘Hysse’. Hun brænder for at forbedre forholdene for patienter med hjerneskade. Hun har eksempelvis haft stor betydning for, at patienter med… Read more “Ny podcast: Hun har revolutioneret behandlingen af hjerneskadede”
Vi ændrer adfærd og bliver klogere i Corona-tid
Det er en svær situation, vi er i. Men Corona er et benspænd, som gør os klogere, fordi vi må gøre noget andet, end vi plejer. Udvikling… Read more “Vi ændrer adfærd og bliver klogere i Corona-tid”
Fokus på succes skaber mere succes
Vidste du, at når du har fokus på fejl og mangler, eller arbejder i en ‘brokkekultur’, så har du en markant dårligere chance for at lykkedes med at leve godt og velafbalanceret? Du bliver dårligere til at lære og dårligere til at udvikle dig.
Årsagen findes i vores hjerne. Når vi har fokus på skyld, skam, fejl, mangler osv. vil vores hjerne producere kortisol, som også er kendt som ‘stresshormonet’. Det er kroppen længe om at nedbryde og mennesker med et højt niveau vil grundlæggende fungere dårligere end andre mennesker.
Når vi har fokus på det, som går godt, vil vores hjerne producere Oxytocin. Det er et lykkehormon og det superfede er, at når vi producerer mere af det, nedbryder det kortisol.
Oxytocin skaber ‘bred båndbredde’ og gør det nemmere for os at lave positive udviklingsspiraler både på arbejdet og i livet generelt. Vi lytter bedre. Vi lærer hurtigere. Vi fungerer grundlæggende bedre.
Det er vigtigt at lære af fejl, men det er lige så vigtigt at lære af succes. Så del dit gyldne øjeblik med en kollega og vær med til at skabe positive spiraler.
God Oxytocin-torsdag!
Nyhedsbrev: Data kan ikke puttes i siloer, de flyder 🏊🏻♂️
Velfærdsstaten kæmper med at komme i gang med at bruge tech og data til at forbedre med. Tech og data er i det hele tage noget, som… Read more “Nyhedsbrev: Data kan ikke puttes i siloer, de flyder 🏊🏻♂️”
You must be logged in to post a comment.