Coronapandemien lægger aktuelt et stort pres på lægerne, som både skal arbejde ekstra, håndtere helt nye måder at arbejde på og samtidig bekæmpe en hidtil ukendt sygdom. Det er ikke urealistisk at forestille sig, at vi vil se læger kollapse på stribe eller søge andre græsgange, når pandemien er overstået og hverdagen vender tilbage. Flere undersøgelser, gennemført de seneste år, peger på at læger bliver mere og mere stressede. I denne episode skal du møde en af dem.
Blog
Ny podcast! Hvordan bliver danskerne sundere?
Sundhed for folket – eller folkesundhed, er det som dette afsnit af Sundhedsvisioner handler om. Lige nu vokser kløften mellem dem, der lever godt og længe, og dem, der lever kort og ringe – Det skal vi se at få sat en stopper for.
Alt for mange danskere lever for usundt. Vi lever godt nok gennemsnitligt længere, men mange af os lever usundt, og derfor får vi kroniske sygdomme, som både bel
Men hvordan får vi vendt den udvikling?
Ny podcast: Anne – en uudnyttet ressource.
Mød en stor uudnyttet ressource. En professionel patient, en erfaringsekspert og en stærk stemme. Hun kan fortælle, hvordan det er at ligge i respirator, og hvordan det er at skaffe en toiletforhøjer mellem jul og nytår. Hun har tidligere udgivet bestselleren ‘To kaffe og en staveplade’, og nu er hun i gang med en efterfølger.
Den dag jeg blev opereret for brystkræft
En meget tidlig morgen, en sensommerdag i midten af september, gik jeg ind ad døren på Hørsholm Hospital for at blive opereret. Nu skulle kræftknuden fjernes, det… Read more “Den dag jeg blev opereret for brystkræft”
Den dag, jeg indså, at livet har en horisont
Jeg sad og så på lægen. Hun havde lige sagt det. At jeg havde kræft. Og alt blod forsvandt fra min krop. Eller sådan føltes det. Jeg måtte ned at ligge. Omgivelserne forsvandt, og det eneste jeg hørte var ordet kræft. Jeg skulle dø!
Forebyggelse fremmer folkesundheden, men det er alt for svært for os at få mulighed for eksempelvis træning, hvis vi er syge.
Skriv din mail i denne boks. Så får du mit nyhedsbrev fremover! Folkesundhedslov – YES! 🙌🏻 I går bragte Politiken et debatindlæg af Karin Friis Bach, fmd.… Read more “Forebyggelse fremmer folkesundheden, men det er alt for svært for os at få mulighed for eksempelvis træning, hvis vi er syge.”
Ny podcast: #42 Teknologi gi’r tid til empati
Andreas Pihl er læge og vild med teknologi og mener, der skal endnu mere turbo på den digitale udvikling i sundhedsvæsenet, også selv om coronapandemien har medført en eksplosion på området.
I foråret 2020 udgav han debatbogen Dr. Hansen har set sin sidste patient sammen med kollegaen Michael Hejmadi-Pedersen, for at sætte fut i en debat om, hvordan læger kan bruge teknologi klogt og til at få skabt en ny, moderne og bedre relation til patienterne.
Relationen mellem patienter og læger er blevet udfordret gennem de seneste år. Læger bruger for meget værdifuld tid med at sidde bag en skærm. Tid som læger dybest set hellere vil bruge sammen med patienterne og det er både frustrerende for lægerne og for patienterne.
Bruges teknologi som støtte dér, hvor det er nyttigt og gør behandling bedre, kan den være med til at skabe rum og tid til en tættere kontakt med patienterne.
#41 Blomstrende innovation i sundhedssektor – hvad skal der til?
Hvad skal der til for at innovation og teknologi kan blomstre i sundhedssektoren? Hvordan får vi etableret samarbejder mellem ingeniør og læge og måske sågar kokken og… Read more “#41 Blomstrende innovation i sundhedssektor – hvad skal der til?”
En fredagsgave i en særlig tid 🎁
Som en god ven af Sundhedskommunikation, får du rabat på en ny bog, der udkommer i dag. Podcasten Sundhedsvisioner bliver brugt som eksempel på god faglig formidling på… Read more “En fredagsgave i en særlig tid 🎁”
Første gang i Danmark: Over 100 læger er i direkte dialog med over 30.000 danskere på Facebook
Sundhedsansatte kan være i tvivl om hvorvidt, man kan komme i klemme på den ene eller den anden måde, hvis man med egen profil og dermed helt personligt og synligt går i dialog på et socialt medie, som man har gjort i denne facebookgruppe. Her kan du få svar på, hvordan læge Elif Orbe har oplevet det. Hun fik ideen til gruppen og søsatte den i samarbejde med sin kollega Andreas Pihl.
6 uger senere rådgiver mere end 100 læger frivilligt de mere end 30.000 medlemmer af gruppen. Svarene får du i dagens nye episode af Sundhedsvisioner.
Ny podcast: Hun har revolutioneret behandlingen af hjerneskadede
Birgitte Forchhammer er bedst kendt som ‘Hysse’. Hun brænder for at forbedre forholdene for patienter med hjerneskade. Hun har eksempelvis haft stor betydning for, at patienter med… Read more “Ny podcast: Hun har revolutioneret behandlingen af hjerneskadede”
Vi ændrer adfærd og bliver klogere i Corona-tid
Det er en svær situation, vi er i. Men Corona er et benspænd, som gør os klogere, fordi vi må gøre noget andet, end vi plejer. Coronavirus… Read more “Vi ændrer adfærd og bliver klogere i Corona-tid”
Fokus på succes skaber mere succes
Vidste du, at når du har fokus på fejl og mangler, eller arbejder i en ‘brokkekultur’, så har du en markant dårligere chance for at lykkedes med at leve godt og velafbalanceret? Du bliver dårligere til at lære og dårligere til at udvikle dig.
Årsagen findes i vores hjerne. Når vi har fokus på skyld, skam, fejl, mangler osv. vil vores hjerne producere kortisol, som også er kendt som ‘stresshormonet’. Det er kroppen længe om at nedbryde og mennesker med et højt niveau vil grundlæggende fungere dårligere end andre mennesker.
Når vi har fokus på det, som går godt, vil vores hjerne producere Oxytocin. Det er et lykkehormon og det superfede er, at når vi producerer mere af det, nedbryder det kortisol.
Oxytocin skaber ‘bred båndbredde’ og gør det nemmere for os at lave positive udviklingsspiraler både på arbejdet og i livet generelt. Vi lytter bedre. Vi lærer hurtigere. Vi fungerer grundlæggende bedre.
Det er vigtigt at lære af fejl, men det er lige så vigtigt at lære af succes. Så del dit gyldne øjeblik med en kollega og vær med til at skabe positive spiraler.
God Oxytocin-torsdag!
Nyhedsbrev: Data kan ikke puttes i siloer, de flyder 🏊🏻♂️
Velfærdsstaten kæmper med at komme i gang med at bruge tech og data til at forbedre med. Tech og data er i det hele tage noget, som… Read more “Nyhedsbrev: Data kan ikke puttes i siloer, de flyder 🏊🏻♂️”
Podcastgæst når resultater: Nu får meningitispatienter hurtigere behandling
Ivar var gæst i min podcast for over et år siden. Han fortalte da både historien om hans søn Hans meningsløse død, men også om, hvordan han… Read more “Podcastgæst når resultater: Nu får meningitispatienter hurtigere behandling”
Den digitale omstilling er i proces – og sådan vil det altid være
Hvis du tror, at en digital omstilling har en endestation, så bliver du skuffet. Omstillingen er et konstant vilkår for os alle. Og det går stærkt.
Fremtiden er lige om lidt, og man kan ikke gøre andet end at forsøge at indrette sig efter, at det er sådan det er. Det forsøger sundhedsvæsenet, men når man arbejder i en kultur og en hverdag, hvor der skal løbes stærkt og reddes menneskeliv, så kan sådan en omstilling være svært at tage hul på. Det kræver ledelsesmæssig opbakning og et vedvarende fokus på, at udvikle mod en kultur og organisation, som kan ‘absorbere’ nye tendenser og muligheder.
Kig efter kriser og problemer og udvikl velfærdsstaten positivt….
…. Det var der aldrig nogen, der sagde eller troede på…… Og det bekymrer mig, at der desværre i øjeblikket er en tendens til, at velfærdsstatens goder… Read more “Kig efter kriser og problemer og udvikl velfærdsstaten positivt….”
Læger fra to sektorer mødes og deler viden om hjertepatienter
Hjertepatienten er omdrejningspunktet, når praktiserende læger fra Vejle og hospitalslæger fra Sygehus Lillebælt mødes hver 3. uge. Og det er ‘hamrende godt’ udtaler en læge i en… Read more “Læger fra to sektorer mødes og deler viden om hjertepatienter”
Nyhedsbrev: Du gør en stor forskel – tak
Du gør en stor forskel Måske har du vinterferie lige nu, eller der er stille på kontoret, og måske benytter du lejligheden til at lytte til en… Read more “Nyhedsbrev: Du gør en stor forskel – tak”
Nyhedsbrev: Nysgerrige professionelle er mere succesfulde 🔎
Curiosity killed the cat – 😼 Udtrykket er gennem tiden blevet brugt til at advare om, at nu skal den nysgerrige til at trække næsen til sig, hvis der ikke skal… Read more “Nyhedsbrev: Nysgerrige professionelle er mere succesfulde 🔎”
Kender du det, at du tror, du kender det?
Kender du det, at du på forhånd ved, præcis hvordan situationen er? Og senere finder ud af, at sådan var det ikke alligevel? Du glemte at være… Read more “Kender du det, at du tror, du kender det?”
Ulighed i sundhed skal bekæmpes med data. Interview med Jens Winther Jensen, direktør for RKKP
Podcasten Sundhedsvisioner er Sundhedskommunikations gave til sine kunder og følgere, samt et forsøg på at skubbe udviklingen i en positiv retning. Sundhedskommunikation er en virksomhed, som lever… Read more “Ulighed i sundhed skal bekæmpes med data. Interview med Jens Winther Jensen, direktør for RKKP”
Moderator ved Folkemødet 2020
Lige nu planlægger mange deres deltagelse på Folkemødet i juni. For mig er Folkemødet både en kærlig påmindelse om, at rigtig mange mennesker arbejder på at gøre… Read more “Moderator ved Folkemødet 2020”
Borgeren er din gæst
For mange år siden var jeg servitrice. Jeg arbejdede på nogle af de hotte steder i København i 80’erne. Peder Oxe og Café Sommersko eksempelvis. Jeg lærte… Read more “Borgeren er din gæst”
Podcast: Teknologi og data i sundhedsvæsenet
Teknologi og data kan være med til at forbedre kvaliteten i sundhedsvæsenet. Men hvordan bliver det lettere for sundhedsvæsenet at implementere mulighederne? Hvilke gode eksempler er allerede… Read more “Podcast: Teknologi og data i sundhedsvæsenet”
Premiere i podcasten Sundhedsvisioner
Jeg har for første gang tre gæster med i min podcast Sundhedsvisioner. Optagelsen skete live ved WHINN festivalen i en gammel ambulance og udkommer senest den 17/12… Read more “Premiere i podcasten Sundhedsvisioner”
Podcasten Sundhedsvisioner nr. 35: Mere menneske og mindre system
Interview med Anne Hertz, vicedirektør, Region Hovedstadens psykiatri. Mere menneske og mindre system er Anne Hertz motto. Hun er gæst i dagens nye episode af Sundhedsvisioner. Værdighed… Read more “Podcasten Sundhedsvisioner nr. 35: Mere menneske og mindre system”
Mit WHY: Mere menneske og mindre system – hvad er dit?
Hvad vil DU gerne opnå? Hvad er dit ‘reason for being’? Hvad motiverer dig? Hvad er dit store WHY? Jeg vil synliggøre og anerkende de mennesker, der… Read more “Mit WHY: Mere menneske og mindre system – hvad er dit?”
Sundhedskommunikation i front på flere måder i uge 44
I den forløbne uge har jeg haft ret travlt. Travlt på en både meningsfuld og effektiv måde. Jeg er meget taknemmelig for at blive betroet så vigtige… Read more “Sundhedskommunikation i front på flere måder i uge 44”
Ny podcast med Imran Rashid: Fra digital doktor til analog trendsetter
I denne episode af podcasten mødes Line Gade med Dr. Imran Rashid. Imran har en utraditionel lægekarriere. Hans trang til at udvikle, iværksætte og gøre noget godt… Read more “Ny podcast med Imran Rashid: Fra digital doktor til analog trendsetter”
I mit medicinskab ligger der morfin nok til, at jeg kunne begå selvmord
Den samme hjælp til alle har i mange år været en bærende tanke for både social- og sundhedsvæsen. Men ‘systemer på autopilot’ har vist sig at indebære… Read more “I mit medicinskab ligger der morfin nok til, at jeg kunne begå selvmord”
Patienter med mange diagnoser sejler i egen flosset skonnert på oprørt vand
Jeg har lige lagt røret efter at have talt med en patient med mange diagnoser i forbindelse med, at jeg er ved at tilrettelægge en lancering af et nyt… Read more “Patienter med mange diagnoser sejler i egen flosset skonnert på oprørt vand”
Tætte relationer og kendskab til hinandens kompetencer skaber bedre sammenhæng for patienterne
Patientens situation skal være centrum for behandlingen i sundhedsvæsenet. Det vil jeg gerne hjælpe med, og derfor uddannede jeg mig til teamcoach tilbage i 2014. En teamcoach… Read more “Tætte relationer og kendskab til hinandens kompetencer skaber bedre sammenhæng for patienterne”
Ny podcast: Større visioner for sundhedsformidling og sundhedsvæsen, tak. Interview med Lisbeth Knudsen, chefredaktør, direktør, debattør
Lisbeth Knudsen er gæst i denne episode af Sundhedsvisioner. Hun er tværgående chefredaktør for Altinget og direktør for Tænketanken Mandag Morgen. Hun har gennem de seneste år… Read more “Ny podcast: Større visioner for sundhedsformidling og sundhedsvæsen, tak. Interview med Lisbeth Knudsen, chefredaktør, direktør, debattør”
Tør du skrive under på, at din sundhedsformidling er lødig og velunderbygget?
Sundhedsformidling skal blive mere lødig og velunderbygget med et nyt ‘kvalitetsmærke’, som Lisbeth Knudsen, der er direktør i tænketanken Mandag Morgen, har taget initiativ til. Det nye Kodeks for god sundhedsformidling, skal være danskernes garanti for, at de sundhedsråd, de ser, der hvor de kan se kodekset er, er velunderbygget og gennemresearchet.
Både medier og sundhedsprofessionelle kan tilslutte sig mærkatet, der er blevet til i et samarbejde mellem ansatte i sundhedssektoren og medier.
I podcasten Sundhedsvisioner fortæller Lisbeth om baggrunden for kodekset, samt peger på, at sundhedsvæsenet mangler visioner og for ofte kigger i bakspejlet i stedet for frem ad.
Ny podcast med stjerneforsker, der kan forstå bakteriesprog
Her er lige en lille liste over noget af det, som Fatima Alatraktchi allerede har opnået, selv om hun er ganske ung.
På Forbes liste over de 300 mest indflydelsesrige mennesker under 30 år inden for videnskab og finans.
Har givet en TEDtalk, som er set mere end 1,4 millioner gange.
Skrev en anmelderrost roman som 14-årig.
Har opfundet et nanoteknologisk device, der kan afkode bakteriers sprog og potentielt redde liv.
Er direktør i egen medicovirksomhed: Prediagnose.
Er assisterende professor på RUC.
Har modtaget hæder, legater og anerkendelse i hobetal. Eksempelvis Lundbeckfondens Talentpris.
Man kan godt blive lidt forpustet over Fatimas imponerende resultater. Og tænke !GISP!, jeg er en halvgammel sjover, der ikke har opnået en brøkdel af det, som hun har nået på blot 30 år. Men nogle skal jo være dem, der går forrest og bringe verden videre. Det er nok ikke sidste gang, du hører noget til hende….. Selv er jeg i næsegrus beundring!
Næste gæst i Sundhedsvisioner er den prisbelønnede, talentfulde forsker Fatima Alatraktchi 🎧
På torsdag kan du møde den unge talentfulde forsker: Fatima AlZahra Alatraktchi, der forstår bakteriers sprog og som har høstet priser og international hæder. Hun er direktør i… Read more “Næste gæst i Sundhedsvisioner er den prisbelønnede, talentfulde forsker Fatima Alatraktchi 🎧”
Bente Klarlund er gæst i Sundhedsvisioner
Hun er både rebel og ildsjæl og har i stor stil påvirket dansk sundhedspolitik. Torsdag den 27. juni kan du lytte til Line Gades interview med Bente… Read more “Bente Klarlund er gæst i Sundhedsvisioner”
Robot ELLER læge? Nej, robot OG læge
Heldigvis forlod jeg Folkemødet netop som himlen åbnede sig over Bornholm. Pyha. Min glæde over solskinsøens årlige møde mellem mennesker, der vil gøre en forskel i verden,… Read more “Robot ELLER læge? Nej, robot OG læge”
En buket podcasts om sundhedskommunikation
Her er en samling episoder af Sundhedsvisioner, som i særlig grad kredser om kommunikation i sundhedsvæsenet. Næste podcast, som udgives i slutningen af juni, er med Bente… Read more “En buket podcasts om sundhedskommunikation”
Stiller op til Dansk Selskab for Kommunikation i Sundhedsvæsenets bestyrelse
På opfordring stiller jeg, Line Gade, op til bestyrelsen i Dansk Selskab for kommunikation i sundhedsvæsenet. (Sundhedskommunikation.nu) Jeg håber, at få mulighed for, at være med til… Read more “Stiller op til Dansk Selskab for Kommunikation i Sundhedsvæsenets bestyrelse”
Ny podcast! #30: Lægen der formidler, så danskerne forstår. Interview med Ida Donkin, læge, forfatter, debattør, foredragsholder og podcastvært
Ida Donkin mener, at alt for få sundhedsprofessionelle blander sig i debatten og hjælper danskerne med at sortere i de mange halve sandheder og pseudodebatter, som man støder på, hvis man forsøger at google sig til et svar på et sundhedsproblem.
I dag debuterer hun desuden med bogen: ‘Sygt eller sundt – sådan overlever du det næste sundhedsråd’, hvor hun gør op med bl.a. ‘fake news’ i sundhedsformidlingen, modefænomener indenfor nutidens sundheds-dyrkelse samt ikke-evidens-baserede behandlingsformer. Med udgangspunkt i et utal af cases viser hun, hvordan farlige sundhedsråd kan have fatale konsekvenser.
Det er Lærke Sødring Nielsen, der er lydtekniker og Line Gade, der er vært på podcasten Sundhedsvisioner.
Mød Ida Donkin i Sundhedsvisioner på mandag
På mandag den 27. maj kan du møde Ida Donkin i podcasten Sundhedsvisioner. Jeg har talt med hende om hendes arbejde og hendes drømme, og du kan… Read more “Mød Ida Donkin i Sundhedsvisioner på mandag”
Line Gade er ny sundhedsredaktør på Denoffenlige, men også stadig podcastvært og ejer af Sundhedskommunikation
Jeg har påtaget mig et nyt ansvar ved siden af mit arbejde i Sundhedskommunikation og som podcastvært. Fremover er jeg også redaktør for sundhedsstoffet på portalen Denoffentlige.dk.
Mød den kinesiske kiosklæge
Jeg er vild med teknologi og fremtidens mange spændende muligheder inden for #healthtech. Jeg kan se mange løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer i den teknologiske verden. Det er… Read more “Mød den kinesiske kiosklæge”
#29: Toilettesten, Fælleshjernen og Fem-minutters-reglen: Anna Bogdanova
– Min erfaring er, at hvis noget skal virke på længere sigt, så skal forandringerne og øvelserne være meget små. De skal leveres i små bitte bidder, så klienten får en succesoplevelse. Vores videoer med øvelser er aldrig længere end fem minutter og vores skriftlige materiale bestræber vi os på kan bestå ‘toilettesten’, det vil sige at teksterne skal være så korte og lette at læse, at man orker at læse dem efter en lang dag, kl. 23 på toilettet, fortæller Anna Bogdanova med et glimt i øjet.
#28: Døden er da noget, vi taler om. Interview med Ove Gaardboe, læge og konsulent
Ansatte i sundhedsvæsenet er hver dag tæt på liv og død – men mange værgrer sig ved at tale med de svært syge om døden – derfor er der patienter, som bliver overbehandlet i situationer, hvor deres livskvalitet den sidste tid af deres liv, kunne have været højere uden. Ove Gaardboe mener, at overbehandling er en fejl! Lyt til Interview med Ove Gaardboe, læge og konsulent.
REHPA årsrapport: Fokus på ulighed og manglende sammenhænge i sundhedsvæsenet
Læs om ulighed i palliation, om arbejdsliv, rehabilitering og livstruende sygdom samt få et overblik over REHPAs forsknings-, udviklings- og kliniske aktiviteter i REHPAs årsrapport 2018. Skal… Read more “REHPA årsrapport: Fokus på ulighed og manglende sammenhænge i sundhedsvæsenet”
Sundhedsvæsenet skal blive bedre til at stoppe behandling i tide og lindre og trøste, når den sidste tid er nær #tagsamtalen
Ove Gaardboe er gæst i podcasten Sundhedsvisioner den 4. april 2019